کمر درد یکی از شایعترین دلایل مراجعه به پزشک است. بر اساس آمار انستیتوی ملی اختلالات عصبی و سکته (NINDS) درد کمر شایعترین دلیل ناتوانی و از کار افتادگی مرتبط با کار و شغل افراد است. حداقل 80 درصد از آمریکاییها در طول زندگی خود به این مشکل مبتلا میشوند.
بیشتر این دردها حاصل یک جراحت هستند، آسیبهایی همچون رگ به رگ شدن با پیچ خوردن عضله، کشیدگی ناشی از یک حرکت ناگهانی یا ساختار غلط بدن در هنگام بلند کردن یک جسم سنگین همه میتوانند باعث ایجاد این تجربهی دردناک شوند.
کمر درد شدید از چند روز تا چند هفته به طول میانجامد، در حالی که دردهای مزمن کمر بیشتر از 3 ماه ادامه خواهند داشت.
این بیماری در افراد بین سنین 30 سال تا 50 سال رخ میدهد و عمده دلیل آن به دلیل تغییراتی است که به واسطهی بالا رفتن سن در بدن فرد رخ میدهد. هر چهقدر سن فرد بیشتر شود از حجم مایع بین مهرههای کمر و نخاع کاسته خواهد شد.به همین دلیل دیسک موجود در ستون فقرات به راحتی آسیب پذیر خواهد شد. از طرحی از حجم ماهیچهها هم کم شده و امکان صدمه و آسیب کمری بیشتر خواهد شد. به همین دلیل است که تقویت عضلات کمر و داشتن یک ساختار قامتی مناسب بهترین راه پیشگیری از کمر درد است.
عضلات و رباطهای کمر بر اثر فعالیت زیاد ممکن است کشیده یا پاره شوند. علایم و نشانههای این حالت شامل درد، خشکی و اسپاسم عضلات کمر است. استراحت و درمانهای فیزیکی به درمان این علایم آزار دهنده کمک خواهد کرد.
دیسکهای کمر همیشه در معرض آسیب هستند و این خطر با افزایش سن بیشتر هم خواهد شد. قسمت خارجی دیسک ممکن است دچار پارگی یا فتق شود.
فتق دیسک حالتی است که در آن غضروف اطراف دیسک به طناب نخاعی یا ریشههای عصبی فشار وارد میکند. در واقع دیسک به شکل یک بالشتک بین مهرهها قرار دارد و فشار وارد شده به آنها را کنترل میکند، در این حالت این فضای نرم بین مهرهها از جای طبیعی خود خارج میشود.
این حالت به علت فشار زیاد وارد شده به ریشهی عصبی ایجاد میشود. آسیب دیسک معمولا ناگهانی بوده و بعد از پیچ خوردن کمر و یا بلند کردن یک جسم سنگین رخ میدهد. بر خلاف کمر درد ناشی از کشیدگی این درد بیشتر از 72 ساعت ادامه خواهد داشت.
سیاتیک میتواند به همراه یک فتق دیسک رخ دهد، در این حالت دیسک به عصب سیاتیک فشار وارد میکند. در نتیجه این عصب باعث ایجاد درد در پا خواهد شد. بیماران درد سیاتیک را به درد سوختگی یا فرو رفتن سوزن در بدن تشبیه میکنند.
در تنگی کانال نخاعی فشار زیادی بر طناب نخاعی و اعصاب نخاعی وارد میشود. عمده دلیل بروز این مشکل از بین رفتن دیسک بین مهرههاست. بعد از آن است که فشار زیادی به ریشههای عصبی یا طناب نخاعی وارد میشود.
امکان دارد فرد این علایم را در هر نقطه از بدنش حس کند. علایم در بسیاری از بیماران در هنگام راه رفتن و ایستادن شدیدتر خواهد شد.
انحنای غیر طبیعی ستون مهرهها
کَژپُشتی یا اسکولیوز، گوژپُشتی یا کایفوزیسو لوردوز از جمله اختلالاتی هستند که باعث انحنای غیر طبیعی ستون فقرات میشوند.
این مشکلات در کودکی و در سنین بلوغ قابل تشخیص بوده و به دلیل افزایش فشار وارده بر عضلات، تاندونها، رباطها و مهرههای کمر باعث ایجاد درد و تغییر ساختار قامتی میشوند.
مشکلات دیگر
فیبرومیالژی: که یک سندرم درد اسکلتی-عضلانی مزمن است و مفاصل، عضلات و تاندونها را درگیر میکند.
اسپوندیلیت: که التهاب مفاصل بین استخوانهای کمر است.
اسپوندیلوز: یک اختلال مخرب است که منجر به از دست رفتن ساختار طبیعی ستون فقرات و عملکرد آن میشود. از طرفی افزایش سن در بروز آن نقش اساسی دارد. مکان و شدت تخریب در افراد مختلف متفاوت است.
از طرفی دیگر مشکلات کلیوی و مثانه، اندومتریوز ، کیست تخمدانی و فیبروز رحمی، سرطان و بارداری هم احتمال دارد باعث بروز درد کمر شوند.
پزشک بعد از پرسیدن سابقهی پزشکی بیمار، برای فهمیدن محل دقیق درد در کمر بیمار را به صورت بالینی مورد معاینه قرار خواهد داد. در طول معاینه پزشک اثر کمردرد بر دامنهی حرکتی بیمار را هم بررسی خواهد کرد.
پزشک واکنش و پاسخ بیمار به برخی محرکها را هم آزمایش میکند. این کار به این دلیل انجام میشود که مشخص شود که کمر درد روی اعصاب اثر گذاشته است یا خیر.
اگر علایم فرد ناراحت کننده و ناتوان کننده و عصبی نباشد، پزشک قبل از انجام آزمایشهای بیشتر چند هفته بیمار را تحت نظر خواهد گرفت. چرا که بیشتر کمر دردها با انجام درمانهای ساده و ابتدایی برطرف خواهند شد.
اگر بعد از انجام درمانهای ابتدایی و خانگی هنوز درد ادامه داشته باشد، پزشک آزمایشهای دیگری انجام خواهد داد.