ویتامین دی یکی از ویتامینهای لازم برای بدن و از ویتامینهای محلول در چربی است. این ویتامین به رشد و استحکام استخوانها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک میکند.
این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از رودهها و کاهش دفع از کلیه به متابولیسم استخوانها کمک میکند.
همچنین از طریق ترجمه ژنهای هسته سلول به رشد سلول کمک میکند.
منبع اصلی دریافت این ویتامین بجز منابع گیاهی مثل غلات و حیوانی مثل ماهی ساردین و شیر ٬ نور آفتاب است. کمبود این ویتامین همچنین باعث پوکی استخوان در کهنسالی میگردد.
در کودکان کمبود این ویتامین باعث مشکلات استخوانی نظیر نرمی استخوان می شود.
مطالعات نشان می دهد کمبود آن ، خطرات بیماری های قلبی و خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد. همچنین کمبود این ویتامین منجر به بروز آسم شدید می شود.
– مطالعات نشان می دهد که vitamin D بر تمام گروه ها ، نوجوانان ، کودکان ، بزرگسالان ، نوزاد تاثیر می گذارد. اما افرادی هستند که سن بالای 50 سال دارند و یا چاق هستند و یا داروی خاصی مصرف می کنندو یا اختلالات گوارشی دارند بیشتر در معرض خطر هستند.
این افراد باید مصرف ماهی قزل آلا و تخم مرغ خود را افزایش دهند .
مطالعات نشان می دهد افرادی که مبتلا به فشارخون هستند و کمبود Vitamin D دارند دو برابر در معرض ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی هستند .
سطح پایینVitamin D و سطح بالای هورمونهای پارا تیروئید به شدت به افسرگی وابسته است.
پس از یائسگی بسیاری از زنان دچار افزایش وزن می شوند اما مصرف مکمل ها و این ویتامین و کلسیم ممکن است افزایش وزن را آهسته تر کنند.
کودکان مبتلا به آسم در زمان کمبود این ویتامین فورا بستری می شوند.
تقریبا تمامی شیرهای ایالت متحده و بسیاری از آب پرتغال ها با این ویتامین غنی شده اند.
این میزان بستگی به سن و فعالیت شما در طول روز دارد و میزان مجاز توصیه شده 600 واحد در روز برای بزرگسالان تا سن 70 و 800 واحد برای بالاتر از 70
شیر مادر خود یک منبع غنی از این ویتامین است اما دریافت آن باید حداکثر تا 400 واحد در روز باشد.
بنابراین حتما در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.